keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Kiperä Eros Helsingin työväenopistossa

Tänään alkaa Helsingin työväenopistossa sarja Kulttikirjoja ja seurausilmiöitä eri vuosikymmeniltä

"Kiehtovatko uskaliaat aiheet, boheemius, dekadentismi ja vaikkapa beatkulttuuri? Luennoilla ovat esillä tekstit, jotka ovat ravisuttaneet niin maailmaa kuin mieliä. Mukana on outoja, obskuureja ja särmikkäitä teoksia, joista osa on ehtoja klassikoita, osa harvinaisia helmiä kirjallisuuden reuna-alueilta. Luennoilla esitellään myös näytteitä elokuvan ja äänitteiden maailmasta."

12.1. Kiperä Eros
Markiisi de Saden sekä Leopold von Sacher-Masochin sukunimistä juontuu termi sadomasokismi. Teokset Sodoman 120 päivää ja Venus turkiksissa ovat lyöneet leimansa myös populaarikulttuuriin niin elokuvan kuin rockmusiikinkin saralla.

19.1. Turmiolan teillä
Alkoholiriippuvuuden perusteokset Tuhlattuja päiviä (Charles R. Jackson) ja Tulivuoren juurella (Malcolm Lowry) myös elivät aiheidensa mukaisesti, ja molemmat teokset poikivat myös onnistuneet elokuvaversiot. Luennolla ovat esillä niin kirjat kuin tekijät – unohtamatta sivupolkuja lajityypin kotimaisiin edustajiin.

26.1. Tien päällä
Beat-kulttuuria hallitsi käryinen jazz ja levoton etsintä. Kirjailijat loikkasivat tien päälle ja pakenivat jumiutunutta yhteiskuntaa. Tunnetuimmat beatnikit Jack Kerouac ja Allen Ginsberg kirjoittivat teoksia, jotka innoittivat myös 60-luvun rockkulttuurin terävimpiä tähtiä, kuten The Doors -yhtyeen Jim Morrisonia sekä Bob Dylania. Käsiteltävät teokset: romaani Matkalla ja eeppinen runo Huuto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti