maanantai 14. kesäkuuta 2010

Helsinki Pride 2010: "Don´t follow my footsteps. I'm lost too."

Kenen jälkiä seuraat? – keskustelutilaisuus esikuvista Helsinki Pridella

Helsinki Priden keskustelutilaisuuden teemana ovat hlbtiq-yhteisön esikuvat. Tilaisuudessa keskustellaan siitä, tarvitseeko hlbtiq-yhteisö esikuvia – ja millaisia: ellendegeneresejä paulakoivuniemiä vai mattimeikäläisiä? Entä mihin idoleita tarvitaan: samaistumiseen, identiteetin rakentamiseen vai haaveiluun? Löytyykö seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kollektiivisesti jaettuja, yhteisiä esikuvia, vai onko jokaiselle alakulttuurille, skenelle omansa? Täytyykö fanittaa oikeita ihmisiä kuuluakseen yhteisöön? Onko niin, että esikuvat eivät saa olla samoja kuin valtaväestöllä? Stereotyyppisesti kuvitellaan vahvojen naisartistien olevan homomiesten ihailun kohteita ja naisten sankareiden löytyvän pikemminkin kulttuurin parista, taiteesta tai kirjallisuudesta.

Mielenkiintoista on pohtia myös sitä, millä tavoin esikuvat syntyvät: syntyvätkö ikonit ja idolsit vain populaarikulttuurin säihkyvillä lavoilla tv-yhtiöiden toimesta. Mikä on median rooli - lähteekö artistin ura nousuun vai laskuun homokorttia vilauttamalla?

Tarvitseeko hlbtiq-yhteisö esikuvia? Keskustelemassa ovat Vinokino-aktiivi, cinéfiili ja elokuvatutkimuksen opiskelija Marjo Pipinen, toimittaja ja euroviisukirjailija Anna Muurinen, vuoden 2008 drag show artisti Chiquita alias Timo Poikolainen, vuonna 2004 Suomen ensimmäisen transgender-diagnoosin saanut, Setan kouluttaja ja transgender-aktivisti Axu Saha, kirjailija Seija Vilén sekä teollinen muotoilija Asmo Noronen.

Keskustelun juontaa toimittaja ja kirjailija Taina West, jonka kirja suomalaisesta sankaruudesta on juuri ilmestynyt.

Järj. HeSeta.
Kirjasto 10, Elielinaukio 2 G, klo 17.00–18.30

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti